Artykuł Dodaj artykuł

Gdański Business Center - jakość zamknięta w oryginalny i wygodny design

Pierwsza faza biurowca Gdański Business Center, zbudowanego u zbiegu ulic Andersa i Inflanckiej w Warszawie przez spółkę HB Reavis jest na ukończeniu. W obu częściach kompleksu zastosowano najnowocześniejsze rozwiązania projektowe. Wszystko po to aby dobrze służył  ludziom przez kolejne lata

HB REAVIS REAL ESTATE logoPierwsza faza biurowca Gdański Business Center, zbudowanego u zbiegu ulic Andersa i Inflanckiej w Warszawie przez spółkę HB Reavis jest na ukończeniu. W obu częściach kompleksu zastosowano najnowocześniejsze rozwiązania projektowe. Wszystko po to aby dobrze służył  ludziom przez kolejne lata

Gdański Business Center to kompleks biurowy, składający się z dwóch obiektów: szesnastopiętrowego budynku A i ośmiopiętrowego budynku B. Obecnie budynek B jest już oddany do użytku, natomiast w budynku A trwają ostatnie prace wykończeniowe. Planowany termin oddania go w ręce pierwszych najemców to lipiec 2014 roku. Do tej pory Gdański Business Center wynajęły KPMG, SNC Lavalin, Provident i ostatnio, ponad 600 mkw powierzchni – Coloplast.

– Zarówno elementy konstrukcyjne, jak i design kompleksu zostały zaplanowane przede wszystkim z myślą o ludziach, którzy będą korzystali z biurowca przez najbliższych kilka i więcej lat. W przypadku Gdański Business Center, tak jak przy innych naszych inwestycjach stawiamy na jakość wykonania i design. Chcemy żeby zarówno pracownicy, jak i mieszkańcy najbliżej okolicy korzystali z tego co oferuje im kompleks. Gdański Business Center to coś więcej niż tylko miejsce pracy – mówi Rene Popik, Head of Development HB Reavis.

Ciepło piaskowca budynku B

Z myślą o przyszłych najemcach zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz inwestycji zastosowano materiały najwyższej jakości. Elewacja niższego budynku została obłożona 7200 m piaskowca „Teakwood”, pochodzącego z Indii. To powierzchnia równa boisku piłkarskiemu Stadionu Narodowego. Aby uzyskać odpowiednią jakość i równomierne ułożenie słojów spółka zakupiła 10 000 mkw tego kamienia, a do podtrzymania konstrukcji kamiennych płyt zastosowano ważącą 165 ton stalową podkonstrukcję. Podobnym materiałem, o ciepłym, beżowym odcieniu wyłożone zostało lobby. Środkowy pas na podłodze, płynnie przechodzący na ścianę i sufit to trudnodostępny „Traveronyks” z Pakistanu, który nawiązuje do elewacji zewnętrznej. Kamień na pozostałej części podłogi to chorwacki i grecki marmur.

Sercem lobby budynku B jest imponująca, artystycznie wykonana lampa znajdująca się nad ladą recepcji, która przyciąga uwagę od samego wejścia. Została ona zaprojektowana na zamówienie i ręcznie wykonana przez znaną w Europie czeską firmę Lasvit, specjalizującą się w projektowaniu wyjątkowego oświetlenia. Lasvit zaprojektował między innymi oświetlenie w londyńskim domu towarowym Harrods. Koszt żyrandola to kilkadziesiąt tysięcy euro. Aby móc zamontować ten designerski „detal”, spółka musiała wykonać specjalną, stalową podkonstrukcję, zatwierdzoną przez Instytut Techniki Budowlanej .

Dwa żywioły budynku A

O wyjątkowości biurowca stanowi szkoło, jakim budynek A został obłożony w całości. Jest to najwyższej jakości materiał, w ilości niemal 17 700 mkw. Dzięki dużej przezierności fasady, biura są właściwie doświetlone w ciągu dnia, a widoki z okien zapierają dech w piersiach. Przeciwwagą dla lodowej bryły wyższego z budynków jest jego lobby, utrzymane w ciepłej czerwieni. Podświetlane, wykonane na zamówienie czerwone, stalowe rury, o średnicy 8 cm, pokrywają powierzchnię 360 mkw zaokrąglonych ścian i ogrzewają wizualnie wnętrze. Za ladą recepcyjną powstanie okładzina z 12 milimetrowego corianu.

W recepcji  także dużą rolę odegra oświetlenie. Specjalnie pod projekt tego wnętrza  zostały zaprojektowane lampy – aż 780 szklanych kul, zawieszonych na różnej wysokości. Dodatkowo zostały one zróżnicowane transparentnością szkła i źródłami światła. Autorem projektu lamp jest firma Sipek Team, znana między innymi z projektów dla Karla Lagerfelda, Vitry czy Rosenthala.

Wszechobecna technologia najwyższej klasy

Aby uczynić kompleks maksymalnie przyjaznym dla użytkowników, został on  wyposażony  w wiele udogodnień. Najemcom będą służyć przestronne tarasy na wyższych kondygnacjach, z których można podziwiać panoramę miasta. Także rozwiązania techniczne zostały zaprojektowane z najwyższą dbałością o detale. Między innymi nowoczesne, ekologiczne windy, o niestandardowej wysokości kabin 260 cm i prędkości 2,5 m na sekundę, pozwolą pracownikom na pokonywanie pięter z prędkością o około 30% krótszą niż w standardowych biurowcach.

Gdański Business Center to  elastyczna powierzchnia pięter, która pozwala na zrealizowanie różnych układów aranżacyjnych. Rozwiązania zastosowane w projekcie sprawiają, że gama potencjalnych najemców może być bardzo szeroka. Ponadto przestrzeń między budynkami została zaprojektowana z największą dbałością o detale. Dużo zieleni i elementy małej architektury, a nawet plac zabaw, to czynniki, dzięki którym sąsiedztwo biurowców jest przyjazne mieszkańcom najbliższej okolicy.

Budynki A i B Gdański Business Center projektowała firma E&L Architects, a lobby i projekt zagospodarowania terenu jest autorstwa angielskiej firmy architektonicznej Benoy. 

Podobne artykuły