Artykuł Dodaj artykuł

Uroczystość zawieszenia wiechy na budynku K2 w Gdyni

Vastint informuje, że na placu budowy budynku biurowego K2 przy ul. Kieleckiej 2 w Gdyni, zawieszono symboliczną wiechę.

Vastint informuje, że na placu budowy budynku biurowego K2 przy ul. Kieleckiej 2 w Gdyni, zawieszono symboliczną wiechę. Po niespełna 14 miesiącach od rozpoczęcia projektu świętowano osiągnięcie stanu surowego obiektu. Finalne zakończenie realizacji inwestycji zaplanowano na końcówkę tego roku, natomiast pierwsi najemcy powinni się wprowadzić już w połowie 2022 roku.

Budowa projektu K2 osiągnęła kolejny kamień milowy. Pod koniec lutego br. zakończono prace konstrukcyjne na ostatniej z sześciu kondygnacji obiektu, osiągając maksymalną wysokość 25 m. Fakt ten został uhonorowany zawieszeniem tradycyjnego drzewka wiechy na szczycie konstrukcji.

Roger Andersson, Dyrektor Zarządzający Vastint Poland, powiedział: „Wspaniale było świętować tak ważny moment w procesie budowy naszej najnowszej gdyńskiej inwestycji. Biurowiec K2 odzwierciedla nasze zaangażowanie w rozwój sektora biurowego w mieście”.

Biurowiec K2, który swoją formą nawiązuje do architektonicznej tradycji modernizmu gdyńskiego, powstaje na skrzyżowaniu ulicy Kieleckiej z jedną z głównych arterii komunikacyjnych miasta - ulicą Śląską. To kameralny budynek oferujący 11 400 m2 nowoczesnej powierzchni biurowej, stylowe lobby ze strefami pracy i spotkań oraz 138 miejsc parkingowych rozlokowanych na dwupoziomowym parkingu podziemnym. Dodatkowo, do dyspozycji najemców oddane zostaną miejsca postojowe dla rowerów na zewnątrz budynku oraz szatnie z prysznicami w hali garażowej.

Robert Gołąb, Kierownik Projektu w CFE Polska, skomentował: „Nowoczesna i innowacyjna prefabrykowana konstrukcja biurowca K2 zapewni przyszłym użytkownikom pełną swobodę aranżacji wnętrz, natomiast zastosowane rozwiązania techniczne, wysokie parametry środowiska pracy. Jesteśmy bardzo zadowoleni, że w dobie pandemii realizujemy prace wyprzedzając harmonogram”.

Inwestycja jest realizowana zgodnie z ideą zrównoważonego budownictwa oraz wymogami certyfikacji LEED. W projekcie zastosowano szereg proekologicznych rozwiązań i przewidziano użycie przyjaznych dla środowiska materiałów budowlanych, zapewniających ponadprzeciętny standard przestrzeni biurowej oraz podwyższoną wydajność w zakresie zużycia energii elektrycznej i wody, a także dostępu do światła dziennego i kontroli jakości powietrza.

Dużym atutem projektu jest jego lokalizacja, zapewniająca dogodny dostęp do komunikacji publicznej i szeregu istotnych udogodnień, umożliwiających przyszłym pracownikom efektywne zaplanowanie dnia. Biurowiec powstaje tuż obok stacji Szybkiej Kolei Miejskiej Wzgórze Św. Maksymiliana i pętli autobusowa oraz centrum handlowego Riviera.

Podobne artykuły